Podróż samolotem i jedzenie, czyli co można zabrać ze sobą na pokład

Każda podróż, także ta na pokładzie samolotu, to pewność, że prędzej, czy później większość podróżujących zgłodnieje. Zwłaszcza gdy lot trwa nieco dłużej, czas wylotu nie sprzyja konsumowaniu posiłków, lub gdy w pośpiechu i wśród przygotowań do podróży nie zdążymy zjeść nawet niewielkiej przekąski, jedzenie na pokładzie okazuje się być na wagę złota. Linie lotnicze dysponują w swojej ofercie posiłkami dedykowanymi pasażerom. Jednak w wielu wypadkach nie chcemy lub po prostu nie możemy skorzystać z tego typu propozycji, np. z powodu diety, na jakiej jesteśmy, alergii pokarmowej, na jaką cierpimy lub nietolerancji wybranych składników, z która musimy się liczyć wybierając posiłki.

Na pokładzie samolotu generalnie można przewozić żywność, jednak nie każdą (na liście zakazanych produktów, jest m.in. żywność ulegająca szybkiemu zepsuciu).  Możliwość przewozu dotyczy zarówno bagażu podręcznego, jak i rejestrowanego, o których wcześniej pisaliśmy tutaj: http://modlinparking.pl/bagaze-lotnicze-odpowiednio-spakuj-bagaz-przed-odlotem/. Zawsze należy pamiętać, aby produkty spożywcze, które z nami podróżują, były szczelnie zamknięte w oryginalnym opakowaniu producenta i oznaczone terminem przydatności do spożycia. Poza tym warto wziąć pod uwagę to, jakie przepisy i restrykcje dotyczące przewożenia produktów spożywczych obowiązują w wybranych krajach.

Czego nie wolno zabierać ze sobą na pokład samolotu?

Przepisy związane z przewozem artykułów spożywczych różnią się pomiędzy poszczególnymi liniami, jednak przede wszystkim pomiędzy państwami. Do krajów nienależących do Unii Europejskiej nie można wwozić żadnych produktów świeżych. Mięso, nabiał, owoce i warzywa nie zostaną także wpuszczone na teren żadnego państwa członkowskiego Unii, jeżeli pochodzą spoza niej.  Najlepiej zorientować się we właściwych przepisach obowiązujących zarówno w kraju, do jakiego się udajemy, jak i w krajach, przez które podróżujemy.

Jakie produkty zabronione są podczas podróży samolotem? To przede wszystkim wszelkie płyny w opakowaniach o pojemności większej niż 100ml. Wyjątek stanowią tutaj jedzenie i mleko przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci oraz płyny, które musimy mieć przy sobie ze względów zdrowotnych. Łączna ilość przewożonych płynów nie może przekroczyć 1 litra.

Ważne! Sosy, pasty, zupy, przeciery, dżem, galaretki, a nawet miękkie sery także traktowane są jako produkty płynne!

Co można zabrać ze sobą na pokład samolotu?

Jak wspomniano wcześniej, przepisy dotyczące wwożenia i wywożenia poszczególnego asortymentu spożywczego mogą różnić się pomiędzy poszczególnymi krajami. Na terenie państw członkowskich Unii Europejskiej dozwolone są między innymi: ciasta, słodycze i przekąski typu batoniki, ciastka, chipsy, jedzenie dla niemowląt (nie jest objęte limitem, jednak trzeba zgłosić produkty do osobnej kontroli), kiełbasy, wędliny, konserwy mięsne, owoce, warzywa, świeże zioła, sery twarde, produkty spożywcze w puszkach lub słoikach (płynne w pojemnikach nie większych niż o pojemności 100ml), sproszkowane zupy typu instant, żywność w postaci stałej, np. kanapki, orzechy.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Przede wszystkim miejmy na uwadze to, że wygodniej będzie nam, gdy owoce i warzywa pokroimy sobie przed podróżą i następnie zapakujemy je w wygodne pudełko. W kanapkach unikajmy składników, które skutecznie rozmoczą naszą przekąskę, np. pomidorów.  Podczas podróży doskonale sprawdzą się orzechy, suszone owoce i chipsy warzywne – smaczne, sycące i przede wszystkim zdrowe.

Warto także pamiętać, by zabrać ze sobą mały termos lub kubek termiczny. Oczywiście pusty! Osobno spakujmy torebki z herbatą, plasterki imbiru lub saszetki z kawą. Po odprawie możemy poprosić o wrzątek w każdej lotniskowej restauracji – doskonała kawa lub herbata będzie pod ręką.

I jeszcze jedna kwestia – najlepiej wszystko pakujmy w woreczki strunowe. Smacznej podróży!