Kontakt:

608 352 351

Zarezerwuj parking

Podróż samolotem i jedzenie, czyli co można zabrać ze sobą na pokład

Jedzenie w bagażu podręcznym, a zatem to, które wniesiemy na pokład samolotu, często wzbudza w podróżujących wiele wątpliwości. Czy można i co można? Przewóz jakiej żywności jest tutaj dozwolony? Czy jedynym rozwiązaniem są kanapki serwowane przez obsługę w samolocie? Temat z pozoru błahy, okazuje się niezwykle istotny. Dlatego odpowiadamy wszystkim zainteresowanym, czy jedzenie i bagaż podręczny się wykluczają, czy też nie.

Jedzenie i samolot – ważne połączenie

Każda podróż, także ta na pokładzie samolotu, to pewność, że prędzej, czy później większość podróżujących zgłodnieje. Zwłaszcza gdy lot trwa nieco dłużej, czas wylotu nie sprzyja konsumowaniu posiłków, lub gdy w pośpiechu i wśród przygotowań do podróży nie zdążymy zjeść nawet niewielkiej przekąski, jedzenie na pokładzie okazuje się być na wagę złota. Linie lotnicze, np. Ryanair, czy Wizzair, dysponują w swojej ofercie posiłkami dedykowanymi pasażerom. Jednak w wielu wypadkach nie chcemy lub po prostu nie możemy skorzystać z tego typu propozycji, np. z powodu diety, na jakiej jesteśmy, alergii pokarmowej, na jaką cierpimy lub nietolerancji wybranych składników, z która musimy się liczyć wybierając posiłki. W takich okolicznościach własne jedzenie w samolocie okazuje się wyjątkowo pożądanym rozwiązaniem.

Warto w tym miejscu dodać, że jedzenie w samolocie spełnia także inną, równie istotną funkcję. Otóż nawet niewielka przekąska znakomicie przerywa monotonię lotu i stanowi po prostu pewnego rodzaju rozrywkę. Nie mniejsze znaczenie ma tutaj także woda, która pozwala uniknąć odwodnienia organizmu podczas lotu. To bardzo ważne elementy poprawiająca komfort podróżowania samolotem, o których pisaliśmy w naszym artykule Sposoby na komfortowy długi lot samolotem.

No tak, wiemy już, że własne jedzenie w samolocie, które zabierzemy ze sobą w bagażu podręcznym, spełnia istotną rolę podczas podróży. Jednak czy przewożenie żywności w samolocie jest na pewno legalne i nie narazi nas na nieprzyjemności?

Bagaż podręczny i rejestrowany – w jaki sposób możemy przewozić jedzenie?

Na pokładzie samolotu generalnie można przewozić żywność, jednak nie każdą (na liście zakazanych produktów, jest m.in. żywność ulegająca szybkiemu zepsuciu). Możliwość przewozu dotyczy zarówno bagażu podręcznego, jak i rejestrowanego, o których wcześniej pisaliśmy w artykule Bagaże lotnicze – odpowiednio spakuj bagaż przed odlotem. Zawsze należy pamiętać, aby produkty spożywcze, które z nami podróżują, były szczelnie zamknięte w oryginalnym opakowaniu producenta i oznaczone terminem przydatności do spożycia. Poza tym warto wziąć pod uwagę to, jakie przepisy i restrykcje dotyczące przewożenia produktów spożywczych obowiązują w wybranych krajach.

Tutaj koniecznie nie możemy zapomnieć o zasadach określających sam bagaż podręczny i rejestrowany u poszczególnych przewoźników. I tak np. linie Ryanair dopuszczają jeden bagaż podręczny o maksymalnych wymiarach 40 cm x 20 cm x 25 cm.

Czego nie wolno zabierać ze sobą na pokład samolotu?

Przewóz jedzenia w bagażu podręcznym definiowany jest przez konkretne regulacje. Musimy o nich bezwzględnie pamiętać. Przepisy związane z przewozem artykułów spożywczych różnią się pomiędzy poszczególnymi liniami, jednak przede wszystkim pomiędzy państwami. Do krajów nienależących do Unii Europejskiej nie można wwozić żadnych produktów świeżych. Mięso, nabiał, owoce i warzywa nie zostaną także wpuszczone na teren żadnego państwa członkowskiego Unii, jeżeli pochodzą spoza niej. Najlepiej zorientować się we właściwych przepisach obowiązujących zarówno w kraju, do jakiego się udajemy, jak i w krajach, przez które podróżujemy.

Jakie produkty zabronione są podczas podróży samolotem? To przede wszystkim wszelkie płyny w opakowaniach o pojemności większej niż 100ml. Wyjątek stanowią tutaj jedzenie i mleko przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci oraz płyny, które musimy mieć przy sobie ze względów zdrowotnych. Łączna ilość przewożonych płynów nie może przekroczyć 1 litra.

Co można wziąć do samolotu do picia? Wyłącznie napoje kupione w strefie odlotów, po odprawie.

Ważne! Sosy, pasty, zupy, przeciery, dżem, galaretki, a nawet miękkie sery także traktowane są jako produkty płynne!

Jaką żywność można zabrać ze sobą na pokład samolotu?

Jak wspomniano wcześniej, przepisy regulujące przewożenie żywności samolotem, a więc dotyczące wwożenia i wywożenia poszczególnego asortymentu spożywczego mogą różnić się pomiędzy poszczególnymi krajami. Wiemy już, czego na pewno nie należy zabierać do samolotu. Przewóz jakiego jedzenia jest natomiast dozwolony?

Na terenie państw członkowskich Unii Europejskiej dozwolone są między innymi: ciasta, słodycze i przekąski typu batoniki, ciastka, chipsy, jedzenie dla niemowląt (nie jest objęte limitem, jednak trzeba zgłosić produkty do osobnej kontroli), kiełbasy, wędliny, konserwy mięsne, owoce, warzywa, świeże zioła, sery twarde, produkty spożywcze w puszkach lub słoikach (płynne w pojemnikach nie większych niż o pojemności 100ml), sproszkowane zupy typu instant, żywność w postaci stałej, np. kanapki, orzechy.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Jak się przekonaliśmy, własne jedzenie i samolot wcale się nie wykluczają. Jednak miejmy tutaj na uwadze kilka istotnych zasad. Między innymi to, że wygodniej będzie nam, gdy owoce i warzywa pokroimy sobie przed podróżą i następnie zapakujemy je w wygodne pudełko. W kanapkach unikajmy składników, które skutecznie rozmoczą naszą przekąskę, np. pomidorów. Podczas podróży doskonale sprawdzą się orzechy, suszone owoce i chipsy warzywne – smaczne, sycące i przede wszystkim zdrowe. Konserwy w bagażu podręcznym? Raczej się nie przydadzą. Lepiej spakować je do bagażu rejestrowanego.

Warto także pamiętać, by zabrać ze sobą mały termos lub kubek termiczny. Oczywiście pusty! Osobno spakujmy torebki z herbatą, plasterki imbiru lub saszetki z kawą. Po odprawie możemy poprosić o wrzątek w każdej lotniskowej restauracji – doskonała kawa lub herbata będzie pod ręką.

I jeszcze jedna kwestia – najlepiej wszystko pakujmy w woreczki strunowe. Smacznej podróży!